Pages

Nuff

Monday, 23 July 2012

8 Sebab Mengapa Perempuan Bertudung Lebih Baik

Assalamualaikum...

Hari ke - 4 berpuasa... camne semua?? masih OK atau ada yang tak OK?? harap semua OK la kan.. aku alhamdulillah... masih berpuasa penuh...

Entry kali ni bukan nak mengata sesiapa... jadi aku harap takde yang terasa dengan entry aku ni yer...

Ni aku senaraikan 8 Sebab Mengapa Perempuan Bertudung Lebih Baik..... 

1) Tuntutan agama
 
- Putri Rasulullah kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. “Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.
 
Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka disiksa seperti itu?*Rasulullah menjawab, “Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak ! menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

2) Mengurangkan dosa
 
-Sehelai rambut yang diperlihat kepada seorang lelaki, satu dosa anda dapat. Kalau sehelai rambut sengaja diperlihat kepada 10 lelaki maka 10 dosa anda dapat. Tahukah berapa ribu helai rambut anda? dan tahukah berapa ribu lelaki yang anda hadapi setiap hari?.

3) Lebih pintar dan tenang
 
-Kepala yang dilindungi tudung akan lebih selesa, cuaca panas dapat dilindungi melalui pemakaian tudung. Kepala yang sihat dan selesa akan mendorong kelancaran perjalanan darah di otak, otak akan dapat berfikir dengan cepat dan baik.

4) Tidak membazir
 
- Tidak perlu pening-pening kepala membazirkan masa nak luruskan rambut, warnakan rambut dan membazirkan wang membeli shampoo, pewarna mahal atau pergi ke salun.

5) Lebih sopan dan manis
 
-Lebih 98% lelaki mengakui wanita bertudung nampak lebih sopan dan manis. (Jadi korang ada value added sebenarnya)

6) Rambut lebih tahan lama dan sihat
 
-Fakta: Rambut yang terdedah kepada sinaran UV akan merosakkan rambut. Walaupun anda memakai syampoo pelindung, hakikatnya syampoo itu sendiri mengandungi bahan kimia merosakkan.

7) Menjadikan diri anda “Mahal”
 
- Kebanyakan lelaki berpendapat bahawa wanita bertudung ibarat buah epal yang sedang masak ranum di pokok tetapi sukar dicapai kerana kedudukannya di puncak pokok berbanding epal-epal lain.

8 ) Lebih dihormati
 
- Wanita bertudung lebih dihormati ramai, setiap tutur katanya menjadi panduan dan kesopanan serta sifat merendah diri menjadikan anda begitu dikagumi. 
p/s : Semoga aku dan wanita muslim kekal istiqamah dalam pemakaian tudung dan menutup aurat.... amin....


p/s : Semoga wanita muslim yang masih belum bertudung akan diberikan hidayah oleh Allah untuk bertudung kerana Allah... amin....

10 comments:

 1. alhamdulillah. diajar bertudung sejak kecil ;))

  ReplyDelete
 2. Replies
  1. alhamdulillah... sama2 kita hebahkan benda yg baik...

   Delete
 3. dulu yang bertudung ada yang segan dengan wanita freehair. tapi sekarang, wanita freehair yang segan dengan wanita2 bertudung.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Btol... alhamdulillah... semakin ramai wanita yang bertudung...

   Delete
 4. Semoga kita semua kekal istiqamah dalam menggayakan pemakaian tudung dan bukan sekadar bertudung tetapi menutupi aurat seperti yang dikehendaki syarak.. InsyaAllah.. =)

  ReplyDelete
 5. nice sharing sis..moga sy turut sama beristiqamah menggunakan hijab.amin

  ReplyDelete
  Replies
  1. thanks...semoga kita sama2 istiqamah dalam apa yg kita lakukan...aminn...

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...